Minibooks of Jozsef Tari

Tari Jozsef minikonyvei

About Miniature books | A minikönyvekről

Szűkebben definiálva miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyeknek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. Tematikailag igen változatosak lehetnek.

 

Tágabb értelemben a minikönyvek három kategóriába sorolhatók:

  • törpekönyvek azok, amelyeknek mérete 76 és 100 milliméter között van,
  • minikönyvek a 30 és 76 milliméter közötti méretűek,
  • mikrokönyvek vagy babaházi könyvek a 30 milliméternél kisebbek.

 

E három kategória alapján a gyűjtők is csoportokba sorolhatók. Van olyan gyűjtő, aki mindent gyűjt és van, aki vagy csak mikro-, vagy csak mini-, esetleg csak törpekönyvek iránt érdeklődik.

 

A miniatűr könyvek kezdetben főleg kisméretű imádságos könyvek voltak, amit az emberek bárhová magukkal vihettek. Kialakulásuk másik oka az volt, hogy a nyomdászok versenyre keltek egymással azért, hogy ki tud kisebb méretű nyomtatott könyvet készíteni. A mindenkori politika gyakorta népszerűsítő kiadványként adott ki könyvecskéket. Napjainkban esetenként reklám célokat is szolgálnak. A mai minikönyvkészítőket azt is szem előtt tarják, hogy e könyvek nagyon szép különleges ajándék szerepét is betölthetik.

 

A minikönyvek és gyűjtőik tematika szerint is csoportosíthatóak. Pl.: naptárak, bibliák, szépirodalom, művészet, sport, politika, helytörténeti könyvek, szótárak, stb.

 

A miniatűrkönyvek formája is igen változatos:

1. szabvány méret, (amikor a magassága több mint a szélessége),

2. haránt formátum (amikor a magassága kisebb a szélességénél),

3. négyzetes alak,

4. kerek,

5. ujjnyi méret,

6. nyolcszögletű forma,

7. háromszögletű forma,

8. tekercs,

9. minden egyéb (pl. virág, szív, tengeri kagyló, hegedű stb.)

 

Kötésük általában megegyezik a hagyományos könyvekével. Így lehetnek gazdagon aranyozottak, élmetszésük készülhet arany vagy színes nyomással. A minikönyvek között különleges kötésűek is vannak szép számmal, így például fémkötésűek, akár nemesfémből is.  Csupán a könyv borítóján is megjelenhet rézdomborítás, tűzzománc, porcelán lap, fafaragás, stb. és olyanok is vannak, amelyek táblájára gyöngyöket erősítettek.

 

A legkisebb mini- illetve mikrokönyvek mérete a nyomdatechnika fejlődésével csökken. Mai ismereteink szerit 1674-ben a legkisebb könyv 12 x 8 millimétert, 1900-ban 9 x 8 milliméter, 1958-ban 5 x 5 milliméter volt. Napjainkban a legkisebb könyv már 0,9 x 0,9 milliméter.

A nagyobb minikönyveknél fontos az olvashatóság, a szép tiszta szedéstükör, míg a könyvparányokat természetesen csak többszörös nagyítással olvashatjuk el.

 

A legtöbb minikönyv Magyarországon 1970 és 1990 között jelent meg. A klubok is ekkoriban, az 1970-es években alakultak ki a nagyobb nyomdák vonzáskörzetében. Nem csoda hát, hogy a magyar gyűjtők száma ekkor több százra volt tehető. A gyűjtők egy részét az óta is gyűjtőklubok fogják össze. E klubok hírleveleiből tudhatják meg a tagok a könyvgyűjtéssel kapcsolatos legfontosabb információkat, friss híreket a legújabb kiadványokról.

 

Sajnálatos módon egy kivételével napjainkra a klubok megszűntek, és ezzel összefüggésben minikönyvek is alig készülnek. Ez az egy ma is működő klub a Magyar Miniatür és Bibliofil Könyvészek Társasága melynek székhelye Békéscsabán van. A minikönyvkiadás visszaesésének egyik oka, hogy azok a nyomdászok, akik létrehozták a klubokat már kiöregedtek, illetve nincs már közöttünk jó néhány, az összefogást segítő rangosabb gyűjtő. Azok a nagy nyomdák, amelyek korábban támogatták ezeket a kiadványokat, megszűntek, vagy átalakultak. Napjaink kiadói pedig a minikönyv kiadását már nem tartják fontosnak. Gyűjtők persze továbbra is vannak, és a nagy gyűjteménnyel rendelkező, tapasztalt gyűjtők sorába fiatalabbak is belépnek.

 

Tari József

2010. december 27.